donderdag 23 april 2009

Alianza Patriótica para el Cambio

Fernando Armindo Lugo Méndez, oftewel 'Lugo' zoals ze hier kortweg zeggen, is de huidige president van Paraguay. Of hij dat nog lang zal blijven weet ik niet, want onlangs is hij in opspraak gekomen in vaderschapskwesties. Op 1 april beweerde een jonge vrouw dat ze de moeder was van het kind van Lugo. Op zich lijkt dat niet zo erg of buitengewoon, Lugo is immers ongetrouwd. (Et alors? - Mitterand.) Maar al bij al is het een sappig verhaal, het vertellen waard.

Voor zij die het niet wisten: voor hij voor het Paraguayaanse presidentschap ging was Lugo een bisschop. Om deel te kunnen nemen aan de presidentiële race moest hij die functie opzeggen. Dat deed hij ook. Enkele maanden later, op 15 augustus 2008, vond zijn inhuldiging als president plaats. Dat was voor vele mensen een verademing, want het was de eerste keer in vele jaren dat de macht van de Coloradopartij (centrum-rechts) was gebroken door een allegaartje van oppositiepartijen. Je zou kunnen zeggen dat Lugo en zijn administratie gedoemd waren om te mislukken, want de verwachtingen waren surreëel. (Men zei me "Met Lugo aan de macht zal het gedaan zijn met de corruptie in het overheidsapparaat!" Wie Paraguay een beetje kent weet dat dat niet voor binnenkort zal zijn.) Maar los van de louter bestuurlijke zaken was er plots een klein probleem: een vrouw claimde het kind van Lugo te hebben gebaard.
Na wat juridisch gezever en oplopende politieke druk gaf Lugo toe dat het kind van hem was. Gevolgtrekking: Lugo had sex met een minderjarige terwijl hij bisschop was. Ba-da-bum!
Niet veel later begonnen andere vrouwen soortgelijke verhalen in de pers te brengen. Tot nog toe heeft Lugo min of meer erkend dat hij bij twee vrouwen kinderen heeft verwekt. Geschat wordt dat hij tot 8 kinderen zou hebben.
In het vrij gelovige Paraguay werd dit schandaal niet zo geapprecieerd (-hij was immers bisschop terwijl hij al die stoute dingen deed).

Vooralsnog blijft hij in het zadel.

----------


Fotootje: een avondje uit in een Karoakebar met Kirsten en enkele van haar vrienden. (Ik heb niet gezongen.)
vlnr: meisje wiens naam ik ben vergeten, Kirsten uit Duitsland, Vicente.

2 opmerkingen:

mama zei

Zeer interessant en sappig verhaal, inderdaad! Naar het schijnt zouden er in de geschiedenis van het katholicisme slechts een handvol pauzen zijn die geen kind(eren) verwekt hebben... Macht erotiseert, zo het schijnt! Zelfs als ze een mijter op hun kop hebben! Raadsel: hoeveel kindjes heeft Sinterklaas dan wel niet her en der gemaakt???

Lieve Laurens: overtuigd anti-katholiek en atheïst: ik kan je geruststellen: jij bent niet de zoon van een "obispo"(=bisschop, zelfs niet van een "pastor"(=priester) en al zeker niet van de "Papa"(=paus), maar 100% van mijn echtgenoot Guy Dominique Victor Emile Ghislain V.! Te lo juro sobre la cabeza de nuestros gatos!

b zei

Over ten laatste drie dagen wil ik een foto zien van een meisje dat heet, euhm, laten we zeggen - ik verzin maar wat - MINERVA heet. Akkoord?