woensdag 18 februari 2009

La muchedumbre

Deze week zal de laatste week zijn dat ik Engelse lesgeef in de bibliotheek, voorloping toch. Op 23 en 25 februari zijn er de eindexamens gepland, waarvan ik schat dat 6 studenten zullen slagen. (Drie maanden geleden ben ik begonnen met 90 studenten. Woepsiekee!) Ondanks mijn eindeloze gezaag over de noodzaak van het leren zullen er niet al te veel 'certificados' worden uitgereikt, vermoed ik. Ach ja, het zij zo. Veel geleerd, dat wel, in die eerste drie maanden lesgeven. Als ik in maart nieuwe klassen heropstart en doorga met de leerlingen die mijn cursus willen verdervolgen zal ik sommige dingen over een andere boeg gooien, kwestie van zo goed mogelijk die knulletjes te onderwijzen.

----------

De gezondheid was niet al te schitterend, de laatste weken. Een onverklaard maag- en slokdarmprobleem deed mijn activiteitsgraad gevoelig verminderen. Het gaat beter nu, maar ik ben nog niet 100% ok. Gisteren en vandaag toch gaan fitnessen -na een onfortuinlijke pauze van drie weken- hoewel ik het een beetje als een risico bezag. Tot nu toe houdt mijn lichaam het uit.

----------

Afgelopen zondag afscheid genomen van Teresa, een Oostenrijks meisje met wie ik -denk ik- wel een vriendschapsband had opgebouwd tijdens ons verblijf in dit bijzondere land. Diezelfde nacht ook voor de eerste keer naar een discotheek geweest ('El Coyote'*). Het was een gewring en geduw van jewelste want het was er zeer druk wegens San-Valentin. Nooit een groot fan van disco's geweest, maar volgens velen wel de ideale plek om 'mensen te ontmoeten'. Hoe dat dat exact in zijn werk gaat weet ik niet, want een conversatie voeren is volstrekt onmogelijk met zoveel decibels om je hoofd.


*
pintje: anderhalve euro
ingang: tien euro
taxi's: ook zoiets van een tien euro


-----------


Vandaag, na het lesgeven in de voormiddag, met Karla en Viviane op schok geweest. De meisjes hadden het plan opgevat om een tattoe en een piercing te laten zetten. Hetgeen ze ook daadwerkelijk hebben laten doen. Ingeving van de dag, zou je kunnen zeggen. Mooi was het schildpadje op Vivi's nek wel, maar ze ging het "de eerste weken toch nog niet aan iemand laten zien." De buikpiercing van Karla was geslaagd. Tattoeages en piercings zijn niet zo mijn ding. Ik heb al genoeg littekens op mijn lichaam. Ik zou niet eens weten WAT ik op WELK DEEL van mijn lichaam zou willen laten zetten.

Over Karla gesproken, het meisje zal deze zondag verhuizen naar een dorp genaamd 'Colonias unidas', op zo'n drie uur rijden van CDE. Daar kijkt ze naar uit, want, zoals alle buitenlandse meisjes in de Parana Country Club, werd ze gek in haar carcél de oro, gevangenis van goud.

-----------


Rijkelijk laat heb ik een Orkut-pagina aangemaakt. Orkut is de Google-versie van Facebook. Op aansporen van mijn gastmoeder, eigenlijk, kwestie van wat contacten te leggen met plaatselijke jongeren.


----------


In het centrum van CDE is er een uitgebreide handel van illegaal gedownloade films die massaal op DVD worden gebrand en voorzien van een goedkoop gekopiëerde cover worden verkocht in de straten. Kostprijs van zo'n film is 5000 guaranies, ofte 0,90 euro. (Hou het stil, maar geregeld koop ik zo'n kopie.)
De film 'Revolutionary Road' gezien, van Sam Mendes met Leonardo DiCaprio en Kate Winslet. Zonder overdrijven: een geestesversplinterende ervaring. Enkele van de meest vreselijke scenes die ik al ooit heb gezien. Een film zonder een spatje sentimentaliteit die zo'n diepe emotionele krater slaat, en zo lang resoneert kom je niet vaak tegen. Dit tussen haakjes.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Mi cariño hijo, muchas gracias por tu "blog"! Por fin! Grappig woordje: muchedumbre (= mensenmassa). Als ik die prijzen zie voor een pintje of de ingang voor de disco, dan verwondert het mij niet dat er zoveel overvallen en diefstallen gepleegd worden door jongeren! Caramba!
Pap en ik zijn ook heel blij dat je je edele body intact wil houden en géén piercings of tattoos laat zetten, oef. Voor de leken die wij zijn: graag wat uitleg hoe wij op ORKUT kunnen geraken, porfa!
Amai, je enthousiasme over die film doet ons zin krijgen om hem ook te zien... We zullen de hulp inroepen van je broer (de computerspecialist/superhacker) om hem voor ons te downloaden. Wat voor een effect geeft dat eigenlijk: "een geestesversplinterende ervaring"?? Ik stel mij daar zoiets bij voor als: het zien van 10 dingen tegelijk: het neerknallen van je ouders, het zien ontploffen van een atoombom, een tsunami die je meesleurt, het aanschouwen van de mooiste vrouw op aarde, je vrienden die je op hun twintig handen de lucht ingooien, een hoop lijken aanschouwen in Auschwitz, temidden het mooiste landschap ter wereld staan, enz. ??? Zoiets???
Maar heel fijn voor jou, dat je zulke goede films voor O,90 euro op de kop kan tikken, dat wel! besos de tus padres

Jaro Alva zei

Een heel idiote 'typo' van me, het is natuurlijk 'Revolutionary road'. Wat raar dat ik dat zo verkeerd heb geschreven! Bedankt voor de reactie, Guy!

Anoniem zei

Haha Laurens! Ik zie dat je perfectionistische trekje je supersnel aangezet heeft om, na de opmerking van Guy Hacha, je vergissing van de titel van de film "Reservation road" te veranderen naar het juiste "Revolutionary road"!
Of was dat eerst weer een deksels manoeuver van je opdat ik die film op het internet niet zou kunnen terugvinden? ;-) mama
p.s. Guy H: "Aloïs" was er deze keer niet bij hé; den Bob van 54 j. was meer bij de pinken dan L. van 24 j., sí sí Señor!

Anoniem zei

Flor, die discotheek is zeker interessant. Als kapitaalkrachtige Westerling zal je zonder problemen enkele lokalen schonen kunnen inpakken met een "coupeke" of twee:)